Jácint (Hyacinthus)
A jácint hagymás növény.A felálló zöld levelek közül kinyúló fürtvirágzata kellemes,erős illatú és változatos színű.Leginkább kerti növényként ismert,de szobai hajtatásra alkalmas fajtákat is vásárolhatunk,a 19 centiméter feletti kerületű hagyma a legalkalmasabb a hajtatásra.Ezeket november,december eleje körül ültessük tőzeges földkeverékbe úgy,hogy a hagyma felső részéből egy centiméternyi kiálljon a földből.A hajtatóedényt tegyük kb.13 C hőmérsékletű,teljessen sötét helyre.Ez a gyökereztetési időszaka.A gyökerek feltűnésekor (a cserép alján kibújnak) le kell csökkenteni a hőmérsékletet 4 C-ra,majd ha a hajtások elérik a 2-2,5 centiméteres nagyságot további 2 C-kal csökkentsük a hőmérsékletet.Néha ellenőrízük,hogy elég nyírkos-e a földje.Mintegy 10 hét múlva jelennek meg az első hajtások,ezután fokozatosan szoktassuk a fényhez és a melegebb hőmérséklethez.
A jácint hagymákat szeptember végén, október közepén ültessük a kertbe, virágágyba vagy pázsitos területre, hogy a gyökerek a hideg beálltáig kifejlődjenek. Ültetésre világos, napos és szélvédett helyet válasszunk. A virágágy földjét jól munkáljuk meg, és tápdús komposztfölddel javítsuk fel.
A hagymákat sorokba, 15 cm tőtávolságra duggassuk. Nagyon vigyázzunk az ültetési mélységre, mert a hagymák takarás nélkül könnyen megfagyhatnak. Legjobb a növényt 10-20 cm mélyre ültetni. A hagymák duggatása előtt ajánlatos a barázdákat homokkal is beszórni.
A növényt a kertben elvirágzásig (április) nem kell öntözni, mivel a talajban ebben az időszakban még elegendő nedvesség áll rendelkezésére. Ugyanakkor nem árt 2-3-szor tápoldatozni, valamint gyomtalanítani. Száraz időben virágzás után feltétlenül öntözzük a talajt, nehogy kiszáradjon. Az elvirágzott tövekről mindig vágjuk le a tőkocsányokat.
A jácint hagymája hároméves korig növekszik, ezután erősen sarjadni kezd. A sarjhagymákat leválaszthatjuk, és ültessük ki a kertbe, szép virágok fejlődnek ki belőlük.